בית עץ כמרכז החיים בגינה
- מיכאל קרויזר
- 2 בינו׳
- זמן קריאה 3 דקות

גינה ביתית מרווחת היא נכס בעל ערך רב, שניתן לנצל באמצעות מגוון יישומים ואלמנטים, מלבד גידול של נענע, ישיבה נינוחה וארוחות ברביקיו מתחת לפרגולה מעוצבת.
אחד האלמנטים המובילים והמבוקשים כיום, הוא הקמת בית עץ מעוצב ומרשים בגינה, והפיכתו למרחב של מגורים, פנאי, בילוי ואירוח, בחיבור עמוק לטבע החל מרמת החומר וכלה בעיצוב הגינה הסובבת אותו.
נפגשנו עם חברת "שדות עיצוב והקמת גינות", המספקת מספר רעיונות לשילוב של בית עץ בגינה, לעיצוב המרחב הסובב אותו ולשימושים המגוונים בו:
אירוח ביתי
משפחות עם ילדים וגינה הם כמעט תמיד האחראיות הבלעדיות על אירוח של חברים עם ילדים והמשפחה המורחבת. לצד ההנאה שבאירוח ילדים, עשוי לעלות קושי מסוים בהתמודדות עם הדציבלים והתנועתיות שהם מייצרים, ושאיפה נסתרת להיפרדות.
הקמת בית עץ לילדים בגינה, הוא אחד מן הפתרונות האטרקטיביים והמלהיבים, שמצד אחד משמרים את הילדים ואת השמחה שהם מביאים תחת עין המבוגרים, ומצד שני מרחיקים את הרעש וההמולה אל בין קירות העץ המבודדים.
תכנון בית העץ לילדים אינו דומה לרכישת בית עץ קטן, בגובה הילדים עצמם, ועוסק למעשה ביצירת מרחב בילוי ופנאי מותאם וחווייתי לילדים. חשוב להקפיד על מידות מרווחות שיאפשרו חלוקה נכונה של החלל מבפנים, פתחי תאורה טבעית ואוורור, גימורים רכים וחלקים לבטיחות מרבית ועיצוב ססגוני וחי.
בתוך בית העץ מומלץ ליצור הדמיית בית מגורים ממש, ולתחום פינת רביצה וצפייה בטלוויזיה, פינת גיימינג, שולחן אוכל קטן שיכול לשמש גם למטרות יצירה ועוד.
מומלץ לתכנן את בית העץ לילדים בגובה 1.40-1.50 מ', ובמידה של 4-6 מ"ר.
תכנון בית עץ בחצר
תכנון של בית עץ גדול יותר, בגובה סטנדרטי ובמידות של 9-12 מ"ר, יעניק חלל בגודל חדר, ויוכל ברבות השנים להחליף את ייעודו ולהפוך לחדר עבור מתבגרים, כחדר שינה נפרד מחלל הבית או כמרחב בילוי.
בית העץ גדול יותר, מלבד היותו אלמנט מרשים בפני עצמו בגינה הביתית, הוא גם פתרון פרקטי לאורחים שמלבד לקפה של אחר הצהריים, ארוחת ערב בגינה ויין בשקיעה, גם נשארים ללינה בסגנון מסיבת פיג'מות משפחתית.
בית עץ בנוי במידות המתאימות למידותיו של חדר שינה, עשוי גם לספק מענה אופטימלי לאירוח הכולל לינה, באווירת צימר פרטי, מבלי לשחק משחק הכיסאות ולנייד את בני הבית ממיטותיהם בכל ביקור של סבא וסבתא.
שימוש אפשרי נוסף שהולך וגובר בעידן הדיגיטלי, הוא תכנון בית העץ והתאמתו לצרכי משרד ביתי. מלבד השקט והפרטיות שתספק ההיפרדות מן הבית, גם האווירה של הבית הטובל בדשא ירוק ובמרחב הטבעי, יוצרת סביבת עבודה מזמינה, נעימה ומעוררת השראה, לצד משרד פרטי ומכבד שמאפשר במקרה הצורך גם לארח לקוחות ולקיים פגישות עבודה.
אלמנטים עיצוביים אשר ניתן לשלב עם בית העץ
הצללה
על מנת למקסם את ההנאה והניצול של בית העץ וסביבתו, מומלץ להציב אותו באזור מוצל, בין אם באופן טבעי ובין אם בשילוב פתרון הצללה דוגמת פרגולה מעוצבת. חשוב למתוח את שטח ההצללה מעבר למבנה עצמו, על מנת ליצור חלל חוץ נעים ומוצל שניתן להנות ממנו במשך מרבית ימות השנה.
הצללה איכותית גם תבטיח בידוד תרמי טוב יותר של היחידה הבנויה עצמה, ותחסוך באנרגיה ובעלויות בהמשך.
במידה ולא קיימת פרגולה בגינה ונדרש להקים אותה, מומלץ לבדוק אם חברת הנגרות ממנה הוזמן הבית, מספקת גם פרגולות ופתרונות קירוי, ולרכוש פתרון משולב, בעיצוב הרמוני.
תיחום
מומלץ למקם את בית העץ באחת מפינות הגינה, ולתחום את האזור ללא גדרות, באמצעות אלמנטים טבעיים, דוגמת:
יצירת שביל אבן טבעית המחבר בין בית העץ לאזור האירוח הפתוח או לבית עצמו.
ערוגות פרחים וצמחים המקיפות את המבנה ויוצרים תחושה של מסגרת טבעית.
יצירת הפרדה בין מבנה בית העץ ושטחו למרחב הכללי של הגינה באמצעות בריכת נוי או בריכת דגים קטנה.
במידה וקיימים הפרשי גובה בין סביבת בית העץ למרחב הגינה, ניתן ליצור גישה באמצעות מדרגות אבן טבעית.
מרחב פתוח
תכנון ובנייה של בית עץ דורש התאמה מדויקת של מידות הבית לא רק לצורך ולשימוש המיועד, כי אם גם למידות הגינה ולמרחב. חשוב להקפיד שהמבנה אינו משתלט על הגינה ואינו יוצר צפיפות, כי אם משתלב בה, ומשאיר שטח פתוח ומרווח.
Comments